Author Topic: 3.6 reports, queries and bugs  (Read 186983 times)

amit

  • Posts: 721
Re: 3.6 reports, queries and bugs
« Reply #125 on: 9 Jun '11 - 19:42 »
I was unable to reproduce that when I tried just now, so please upload the troublesome file (the first 10MB or so should suffice) to have a look at here...

   ftp.un4seen.com/incoming/

I have uploaded the 224mb file. I tried playing it in foobar without problems.

Ian @ un4seen

  • Administrator
  • Posts: 19371
Re: 3.6 reports, queries and bugs
« Reply #126 on: 10 Jun '11 - 13:21 »
Thanks. The Wavpack plugin was assuming that floating-point data would always range -1 to +1, but that apparently isn't the case unless a particular option is enabled in the Wavpack decoder. So an update (rev.3a) with that option enabled is up on the XMPlay page now.

amit

  • Posts: 721
Re: 3.6 reports, queries and bugs
« Reply #127 on: 10 Jun '11 - 14:13 »
Thanks. The Wavpack plugin was assuming that floating-point data would always range -1 to +1, but that apparently isn't the case unless a particular option is enabled in the Wavpack decoder. So an update (rev.3a) with that option enabled is up on the XMPlay page now.

Thanks.

Jimmy Neutron

  • Posts: 472
Re: 3.6 reports, queries and bugs
« Reply #128 on: 11 Jun '11 - 15:08 »
I've got an mp3 that appears normal (128kbps, 44100kz, 2 channel) that is 6:43 long.  At 5:05, XMPlay stops sound output, but looks like it is still playing.  

If I drag the progress bar from before 5:05 to after that time (to skip the problem area), it plays just fine.

In other players (Xion, WMP, 1by1, mp3DirectCut, etc) there is a "pop" or "click" at 5:05, but they all continue playing.

This still happens if I put xmplay.exe (3.6.0.19)into a new directory and run it directly with no dlls, configs or ini.  Same still happens with a virgin distro of 3.6.

Should I upload it?

Dotpitch

  • Posts: 2845
Re: 3.6 reports, queries and bugs
« Reply #129 on: 11 Jun '11 - 15:38 »
That sounds like a broken file. Yup, upload it, then Ian can look if a workaround is possible.

Jimmy Neutron

  • Posts: 472
Re: 3.6 reports, queries and bugs
« Reply #130 on: 11 Jun '11 - 18:55 »
File uploaded:
01 - Kelly Joe Phelps - The House Carpenter.mp3

Jace

  • Posts: 825
Re: 3.6 reports, queries and bugs
« Reply #131 on: 11 Jun '11 - 18:55 »
Neutron: Does the Amplification slider on DSP page in Options and stuff shoot all the way to left at 5:05? Will regular sound return if you drag it back to 0dB or so?

Jimmy Neutron

  • Posts: 472
Re: 3.6 reports, queries and bugs
« Reply #132 on: 11 Jun '11 - 21:16 »
Neutron: Does the Amplification slider on DSP page in Options and stuff shoot all the way to left at 5:05? Will regular sound return if you drag it back to 0dB or so?

Ah... I expanded the view to show the eq/amp panel and watched as you suggested.  At 5:05, the amplification drops all the way to the left.  Dragging it back towards the middle does bring the sound back.

Edit:  Turning autoamp "off" plays the pop (wow, exercise that subwoofer!), and continues playing as it should.

« Last Edit: 11 Jun '11 - 21:21 by Jimmy Neutron »

Chinese Sausage

  • Posts: 424
Re: 3.6 reports, queries and bugs
« Reply #133 on: 15 Jun '11 - 17:48 »
XMPlay "Stuff" version is 3.6.0.20, I was left at 3.6.0.17. What fixes/implementions did I miss (besides the "Lock posiition" correction)?

Ian @ un4seen

  • Administrator
  • Posts: 19371
Re: 3.6 reports, queries and bugs
« Reply #134 on: 15 Jun '11 - 17:53 »
You're quick! I only put it (.20) on the server a few minutes ago :)

It should detect a large spike such as in Jimmy Neutron's case, and raise the amplification level again after it passes. That applies to all auto-amp modes, not only "dynamic" (which is usually the only one that raises the amp).

   www.un4seen.com/stuff/xmplay.exe

Dotpitch

  • Posts: 2845
Re: 3.6 reports, queries and bugs
« Reply #135 on: 15 Jun '11 - 18:35 »
Changelog for XMPlay 3.6  Go here...
« Last Edit: 5 Oct '11 - 16:57 by Dotpitch »

samplah!

  • Posts: 99
Re: 3.6 reports, queries and bugs
« Reply #136 on: 21 Jun '11 - 10:44 »
nice! well done dotpitch  ;)

maybe ur post and/or this kind of posts (as 'history of changes' or so) should be pinned some way.
Pike84 already said it  ::)
... I'll improve my post by making a suggestion too: make this and the suggestions thread sticky, so the forum might keep less cluttered :).
« Last Edit: 23 Jun '11 - 23:54 by samplah! »

Pike84

  • Posts: 1398
Re: 3.6 reports, queries and bugs
« Reply #137 on: 24 Jun '11 - 00:11 »
Thanks for support, samplah! :)

saga

  • Posts: 2049
Re: 3.6 reports, queries and bugs
« Reply #138 on: 24 Jun '11 - 22:10 »
The ID3v1 genre "Psychedelic" is misspelled as "Psychadelic" on the message page.

wrkq

  • Posts: 82
Re: 3.6 reports, queries and bugs
« Reply #139 on: 24 Jun '11 - 22:12 »
I always thought it /was/ misspelled this way in the official ID3v1 standard...?

Pike84

  • Posts: 1398
Re: 3.6 reports, queries and bugs
« Reply #140 on: 24 Jun '11 - 22:23 »
That's likely the case, I don't think Ian has touched that list.

Could it be touched though, could it be fixed?

saga

  • Posts: 2049
Re: 3.6 reports, queries and bugs
« Reply #141 on: 24 Jun '11 - 22:25 »
There are various (extended) ID3v1 genre lists which have this fixed (e.g. in mp3tag or Winamp), so I guess it would be a good idea to fix it in XMPlay as well, no matter what the original list says.

saga

  • Posts: 2049
Re: 3.6 reports, queries and bugs
« Reply #142 on: 14 Jul '11 - 07:02 »
When changing the song's filename in the Track info dialog, it is not possible to change the filename to some new filename that is identical to the old filename, apart from capitalisation. I'd like to keep the correct capitalisation of all filenames in my playlist so it can be used somewhat easily on UNIX systems as well, so if I change some filename's case, I'd like to reflect that change in XMPlay's library as well. So instead of using an ignore-case compare, I'd simply use a normal compare to check whether the filename has changed.

Ian @ un4seen

  • Administrator
  • Posts: 19371
Re: 3.6 reports, queries and bugs
« Reply #143 on: 14 Jul '11 - 18:07 »
When changing the song's filename in the Track info dialog, it is not possible to change the filename to some new filename that is identical to the old filename, apart from capitalisation...

That should now be possible...

   www.un4seen.com/stuff/xmplay.exe

The psychedelic/psychadelic thing should also be corrected.

Pike84

  • Posts: 1398
Re: 3.6 reports, queries and bugs
« Reply #144 on: 25 Jul '11 - 01:46 »
I was fiddling with the options and ended up deleting my xmplay.ini (on purpose). After that I noticed that the volume units were now displayed in decibels. A forum search turned up this post in "Suggestions for 3.6" from over a year ago:
Has this always been a problem to you, or only now that the volume level has been converted to decibel display?

I wasn't even aware that this was changed, even though I've always been using the latest version. How come?

And well, it's not really a problem or anything, but I'd become used to the 0-100 scale, so I wonder if I could have it back. My memory fails me, and there wasn't any such option in the "Secret settings" thread, but I'm sure there's an .ini setting that could do this, since deleting the file changed it.
« Last Edit: 25 Jul '11 - 03:48 by Pike84 »

Jimmy Neutron

  • Posts: 472
Re: 3.6 reports, queries and bugs
« Reply #145 on: 25 Jul '11 - 04:18 »
Playing around a bit, I think you're looking for:
LogVolume=0 -> 0-100
LogVolume=1 -> dB

Pike84

  • Posts: 1398
Re: 3.6 reports, queries and bugs
« Reply #146 on: 25 Jul '11 - 05:24 »
Thanks, thats it :).

I wonder why no one's taken any notice. I guess this should be added to the list of secret settings.

Dotpitch

  • Posts: 2845
Re: 3.6 reports, queries and bugs
« Reply #147 on: 25 Jul '11 - 06:17 »
No, it's on Options and stuff > DSP > 'Logarithmic volume' (xmp-IM). Nothing secret about it ;). According to the changelog in xmplay.txt, it came with 3.5.

Pike84

  • Posts: 1398
Re: 3.6 reports, queries and bugs
« Reply #148 on: 25 Jul '11 - 08:05 »
Ah, now I remember! I didn't use the right search words - it's actually a little surprising how few results you'd get with "decibel" (2) or "decibels" (3) on such a forum ::).

(Yeah, I'd have known this if I'd gotten through with the proof reading :P)

Oh well...

saga

  • Posts: 2049
Re: 3.6 reports, queries and bugs
« Reply #149 on: 26 Jul '11 - 23:57 »
I recall that, when a track is currently in a queue, the "Queue" context menu item when right-clicking such a track in the search dialog would have a check next to it. This seems to be no longer the case. Is this intentional?